Lego játékok





A Lego játék az egyik legsikeresebb építőjáték az egész Világon. A Lego termékek egymással minden esetben kombinálható és összekapcsolható építőelemekből állnak.

Talán kevesen tudják, de a lego játékok története a harmincas évekre nyúlik vissza, mára szinte nincs olyan dolog amit ne lehetne megépíteni Legoból a több mint 10 ezer féle alkatrész segítségével. A Lego alkatrészek kulcsfontosságú szerepe, hogy kezdettől fogva egy rendszer elemeit képzik. Minden egyes sorozat, újonnan megjelenő készlet kompatibilis a már megjelent készletekkel. A Lego alkatrészek, mérettől, formától, színtől és funkciótól függetlenül, valamilyen módon biztosan összekapcsolhatóak a többi alkatrésszel. Neve a dán leg godt kifejezésből származik, ami azt jelenti: jót játszani. A ma ismert Lego, ami műanyag játékok rendszere, 2008-ban ünnepelte 50. születésnapját.

Lego játékokokkal már találkozhattál a jatekstart.com oldalon, a leghűségesebb rajongók ugyanis elkészítettek néhány interneten is játszható lego játékot, ezek közül csak néhány lego játékot emelnénk ki:

Tower Constructor játékok
Lego Crosstown Craze Játék
Lego Police Game játék
Lego Cave Convoy játék
LEGO City játékok : Coast Guard
Lego játékok: The Restless Mummy
Jack Stone játékok
Lego játékok
Lego Superman játék
The Lego Treasure Hunt játék
Lego Harry Potter játék
Killego Official játék
Super Sonic játék

 


A lego játékok Története

1932-ben Ole Kirk Christiansen asztalosmester megalapította vállalkozását Billund községben (Dánia). A cég fajátékokat gyártott és két évvel később vette fel a "Lego" nevet. 1947 után kezdett a ma is ismert műanyagból játékokat készíteni pénzügyi okokból. Az új lego játék legfőbb újdonsága az volt, hogy a többnyire négyszögletes építőelemek tetején "bütykök" helyezkedtek el, aljuk pedig lyukas volt. Ezzel az eljárással az egészen kis gyermekek is könnyen össze tudták őket nyomni, épp annyira, hogy ne essenek szét, de könnyen szét lehessen őket szedni.

A korai időkben a szállítmányok legtöbbje visszatért, a helyi gyártósorok bezártak; az emberek úgy gondolták, hogy a műanyag játékok sohasem tudják felváltani a fából készülteket. 1954-ben az alapító fia, Godtfred Kirk Christiansen lett a Lego Group igazgatóhelyettese. Az ő javaslatára vizsgálták felül az akkor még problémás, gyakran nehezen kapcsolódó lego rendszert. Az igazi lego játék azonban csak 1958-ban született meg. A minőségével már elégedett lehetett mind a vásárló, mind a gyártó. Sikerességét bizonyítja, hogy 50 év után az akkori elemekkel a ma gyártottak is kompatibilisek. Ilyen legojátékokat ma már te is egyszerűen rendelhetsz az interneten keresztül:

 

A kezdeti dániai sikerek után nyílt meg egy csomagoló és összeszerelő üzem Svájcban, és egy üzem Jutlandban, ahol a Lego gumiabroncsokat gyártják. A "Light & Sound" (Fény és Hang) készletek 1986-ban jelentek meg, ezekhez elemtartó, lámpák, szirénák és egyéb hangkeltők tartoztak, melyek segítségével újabb részletekkel vált bővíthetővé a Lego alkotások sora. Manausban, Brazíliában is ebben az évben nyílt meg egy Lego gyár. 1970-re a billundi (Dánia) székhelyű cégnél több, mint 900 alkalmazott dolgozott. Az elkövetkező évtizedek jelentős bővülést és új kihívásokat jelentett mind a játékgyártás, mint a marketing szempontjából. A lányokat először 1971-ben, a babaházak megjelenésekor célozták meg. 1972-ban a közlekedési lehetőségek is kibővültek, a vízen úszó hajótestek megjelenésével. Két évvel később az Amerikai Egyesült Államokban nyílt gyáregység, Entfieldben. 1990-ben a Lego cég egyetlen európai cégként került be a tíz legnagyobb játékgyártó közé.

Oktatási szerepe

A Lego építőkockák mindig is magukban hordozták az oktatási segédeszközként történő felhasználást, számos oktató gondolta úgy, hogy a gyermekek alkotóerejét és problémamegoldó képességét fejlesztő lego játékokban nagy lehetőség van. Már a korai 60-as években is voltak olyan tanárok, akik különféle módon használtak Lego kockákat az osztályteremben. Végül 1980-ban a Lego cég megalapította a Lego Educational Products Department-et (Lego Oktatási Termékek), melynek feladata a Lego játékok oktatási célokra történő felhasználásának elősegítése. Jelenleg a Lego "DACTA" néven (az elnevezés a görög didactic szóból ered, mely körülbelül annyit tesz, hogy a "tanulási folyamat tanulmányozása") hozza forgalomba a kifejezetten iskoláknak, óvodáknak szánt készleteit: ezek segítségével a gyerekek megismerhetik a kerék működését, vagy akár a foglalkozásokat.

Az 1990-es évek vége felé a Lego egy új sorozatot hozott ki, egy bizonyos korcsoportot célozva meg. Ez a Bionicle, ami "közönséges" Technic, és speciális Bionicle alkatrészekre épül, melyek segítségével akciófigurákat építhet a – szinte kizárólag fiúkból álló – rajongók hada (itt érdemes megjegyezni, hogy ez a téma vált az utóbbi évek egyik legsikeresebb játéksorozatává, és rajongótábora világszerte több mint 30 ezer embert – gyerekeket, felnőtteket – számlál). A lányok számára kiadott Belville készletek hagyományosabb Lego alkatrészeket tartalmaznak, nagyobb, mozgatható figurákkal, melyek a Technic figurákkal mutatnak méretbeli hasonlóságot. A Lego 4 Juniors közepes méretű figurákat tartalmaz, melyek felépítése a klasszikus minifiguráéra hasonlít, de karjuk és lábuk valamivel hosszabb azokénál. 2003-ban a Lego bemutatta a Clikits rendszert, ismét a lányok számára. Ezek segítségével egyedi bizsuékszereket és kiegészítőket készíthetnek ezekből a készletekből.

A Lego mostanra túlmutat az egyszerű játék felhasználási területein. Valóságos kultusza van, követői Lego szobrokat, mozaikokat alkotnak, összetett gépeket készítenek. Némelyik szobor több százezer darabból készül, és több tíz kilogrammot nyomnak. A mozaikok akár falnyi méretűek lehetnek. Sikerült már Lego lakatot és ingaórát is konstruálni. Valaki készített egy olyan Lego gépet, ami ki tudja rakni a Rubik-féle bűvös kockát.

Mivel a Lego kockák extrém pontossággal készülnek, olyan területeken is használhatóak, mint a mesterséges látás kutatása, ahol pontos méreteik miatt nagyon jól használhatóak ilyen rendszerek teszteléséhez.

Néhányan Lego filmeket készítenek (például ez a 3 kis videó:[1]. Egyre népszerűbb hobby-feladat valamely ismert film híres jelenetének elkészítése, Lego díszletek és szereplők segítségével. Jó példa erre a Monty Python Gyaloggalopp DVD, amin a Camelot-dal Lego interpretációja is szerepel az extrák között. A Lego mozik készítése annyira sikeres lett, hogy maga a Lego cég is kijött egy Lego Studios sorozattal, melyhez video-vágó szoftver és PC-s kamera tartozik.

A Lego alkatrészeket ma már képzőművészek is használják, műalkotásaik elkészítéséhez. Szélsőséges példa erre a lengyel Zbigniew Libera, aki Lego koncentrációs tábort készített, amivel annak idején igen nagy vihart kavart.

Ezen felül a Lego számos más módon inspirál embereket, például vannak, akik a társadalomelméletet kombinálják a Lego-val.

A világ több pontján is működik már Lego vidámpark. Az első, billundi Legoland parkot sorra követte a windsori Angliában. a carlsbadi az Egyesült Államokban, és a günzburgi, Németországban.

Légy üdvözölve Magyarország egyik legnépszerűbb online játékoldalán, ahova naponta kerülnek ki a legfrissebb és legjobb ingyenes online játékok, amelyeket szúrós szemű szerkesztőink válogatnak és tesztelnek azért, hogy más hasonló oldalakkal szemben itt csak működő érdekes és élvezetes játékokkal találkozzál. Sőt a legújabb játékokat tuti itt találod meg legelőször, részletes magyar nyelvű leírásokkal és sok esetben videós segítséggel. Más hasonló oldalakon csak napokkal vagy hetekkel később bukkanak fel ugyanezek a játékok, amikor már a mi látógatóink rongyosra játszották magukat velük. Számos speciális kategóriába soroltuk be az egyes "gémeket", ha például szereted a műtős, dokis orvosos más néven doktoros játékokat, akkor érdemes rákattintanod az műtős játékokra, amelyből a legtöbbet a Jatekstart.COM oldalon találod meg. De például az autós játékokon belül olyan speciális, máshol meg nem található kategóriát, mint például a traktoros játékok gyűjteménye, szintén ezen az oldalon bukkant fel először magyar nyelven, csak úgy, mint a hatalmas teherkocsikkal, teherautókkal vagyis óriási kamionokkal játszható ingyenes online kamion játékok vagy a kezdő autóvezetők számára gyakorlást nyújtó egyedi parkolós játékok, amelyekkel gyakorló autóvezetők szintén kellemes perceket szerezhetnek, hiszen sokak számára a parkolás az egyik legnehezebb feladat az autóvezetés során. Szintén az elsők között voltunk az olyan ügyességi vagy logikai játékok gyűjtésében, mint például az aranybányász vagy angol nevén goldminer játékok vagy pedig a Magyarországon nagyon népszerű kínai eredetű táblás Mahjong játékok a logikai madzsong kategóriák mellett szintén népszerűek nálunk az Amőba játékok és az ügyességi vagy az agytekervényeinket egyaránt megmozgató zuhatag játékok, Igazából unaloműzésre az egyik legjobb buboréklövő játékkategória, amely hosszú ideje vezeti a toplistákat nem más, mint a Bubbels3 na és persze a szerencsejátékok kategóriájába sorolható, de csak virtuális pénzben játszható póker játékok. Persze a csajokról sem feledkeztünk meg Nekik nem ajánljuk Hazánk egyik legnagyobb focis játékok gyűjteményét, sokakkal inkább csajos és lányos kategóriát, ahol például olyan főzős játékokis megtalálhatók, amelyek valódi recept alapján valós ételeket lehet elkészíteni, így nem utolsó sorban bárki megtanulhat játszva főzni, szóval újra divatba hoztuk a főzést ;) A fiatalabb hölgyek számára vagy a divatot figyelő és azt kedvelő közönségnek ajánljuk a barbie játékokat. A legkisebb gyerekek részére pedig olyan mesehősöket is elhoztunk az oldalra, mint maga Spongya Bob a spongyabob játékokban vagy talán Kántor, Pimpa, Marcipán és Bolt kutyust is megelőzve a manapság legnépszerűbb kutyás hős Scooby Doo a scooby doo játékokban. Gyere és játssz, jó szórakozást!

Felhasználási feltételek | Impresszum | Egyedi adatkezelési tájékoztató
jatekstart.com A legjobb játékok egy helyen